Vesti

Promovisan projekat "Održivo korišćenje biomase" u Subotici

Vest postavio / Vest preuzeta sa:
 
17.10.2015.

 Udruženje TERRA’S je, u saradnji sa Otvorenim univerzitetom Subotica i Regionalnim Arhus centrom Subotica, 15. i 16. oktobra, organizovalo 11. Međunarodni festival organskih proizvoda BIOFEST 2015. Tokom manifestacije su održane panel diskusije na temu „STOP GMO - ekonomski i ekološki aspekti u poljoprivredi“ i „Regulisanje prodaje organskih proizvoda u različitim kanalima distribucije“, zatim međunarodna konferencija na temu „Stanje i perspektive organske proizvodnje u Jugoistočnoj Evropi - SEEON“.

Održana je i izložba organskih proizvođača i ekoloških organizacija, među kojima je bio i štand Regionalnog Arhus centra Subotica na kojem je deljen propagandni materijali izdat preko zajedničkog projekta Mreže Arhus centara u Srbiji koji nosi naziv “Održivo korišćenje biomase u energetske svrhe i definisanje „održivosti“ u ovom kontekstu u Srbiji“ – akronim „Održivo korišćenje biomase“, a koji finansira GIZ.

U okviru izložbe i na panel diskusijama, volonteri Regionalnog Arhus centra Subotica su učesnicima delili propagandni materijal, upoznajući ih sa radom Arhus centara u Srbiji kao i sa značajem korišćenja biomase u energetske svrhe, kao jednim od najzančajnijih potencijala korišćenja obnovljivih izvora energije.

Izvršena je i kratka analiza, pri čemu je konstatovano da većina farmera koji su bili među izlagačima ili učesnicima na manifestaciji, poseduje veoma malo znanja o ovom značajnom energentu, te potvrdilo ranije tvrdnje da je potrebna njihova dalja edukacija o upotrebi biomase u energetske svrhe iz poljoprivrednih ostataka. Istovremeno su i ostali učesnici, prevashodno osnovci i srednjoškolci, informisani o načinima korišćenja biomase u energetske svrhe, a propagandni materijal je deljen i najmlađima. Promocija projekta je izvršena tokom dva dana trajanja festa.

NAZAD
Anketa
Da li odvajate ambalažni otpad?
Uvek odvajam ambalažni otpad
Ponekad odvajam PET ambalažu, plastiku ili papir
Nikad ne odvajam ambalažni otpad
Nisam siguran/a šta to znači?